archiwum » 2007 » Fermentakcje - Jan Gryka

Fermentakcje - Jan Gryka

Jan Gryka

FermentAkcje / Jan Gryka /
nieustająca historia drobin

 

Jan Gryka (ur. 1959) jest absolwentem Instytutu Wychowania Artystycznego w Lublinie. Dyplom z malarstwa w pracowni prof. Mariana Stelmasika obronił w 1983 roku. Pracuje na Wydziale Artystycznym UMSC, prowadząc Pracownię Rysunku.

Drobiny ciasta pochodzą z wystawy „TYP 650”, zrealizowanej w 2001 roku w Galerii Białej w Lublinie. Od tamtej pory podlegają one procesowi ciągłego przeliczania, stając się nowym medium, które raz jest karmą dla gołębi, innym razem obrazem lub obiektem.

Niekiedy przyjmują postać np. naszyjników. Wówczas są prezentem dla innych. Przechowywane drobiny zachowują zapisaną w nich tożsamość kilkudziesięciu osób, które uczestniczyły w 2001 roku w kreowaniu tej pierwszej wystawy.

Nowe sytuacje, zwykle sytuują się na granicy publicznych i całkiem prywatnych zjawisk. Losy drobin dokumentowane są poprzez fotografię, film lub w formie zapisów, notatek i informacji mailowych. Powstaje swoista „historia drobin”. W niej również mieści się „Kolekcja drobin”, która jest zbiorem prac i obiektów, wykonywanych przez znajomych artystów.

Jan Gryka

 

 

W swojej twórczości artysta sięgał do różnorodnych form wypowiedzi, m.in. performance. Najbardziej konsekwentnie posługuje się formułą instalacji, przy użyciu nietrwałych, kruchych, naturalnych substancji (mąki z wodą, jajkiem, jedwabną nicią), a także przedmiotów oklejanych drobinami ciasta. W swoich pracach akcentuje procesualny, nietrwały charakter działania artystycznego. Kojarzy prostotę materiału z tradycyjną symboliką (komunia, transsubstancja), a zarazem bardzo prywatnym, konsekwentnym „stylem” „oznaczania rzeczywistości”, ujawniającym dwa bieguny: totalności wizji artystycznej i „minimalistycznej” ingerencji artysty w świat zastany.

 

Marcin Lachowski